Pytania i odpowiedzi dotyczące certyfikacji ISO 22000 w zakresie produkcji żywności

MagazynFood Manufacturing przeprowadził niedawno wywiad z Deepakiem Vetalem, kierownikiem ds. marketingu produktów w Atlas Copco, aby omówić nowy certyfikat ISO 22000 i jego wpływ na przemysł spożywczy. Poniżej znajduje się fragment artykułu Food Manufacturing Q&A: Certyfikacja ISO 22000 z Deepakiem Vetalem z Atlas Copco.

Czym jest norma ISO 22000 i dlaczego firma Atlas Copco wystąpiła o jej certyfikację?

ISO 22000 to certyfikat jakości ISO (Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej), który może być stosowany w każdej organizacji w łańcuchu żywnościowym. Jest to specyficzna dla branży spożywczej pochodna normy ISO 9001.

Sprężone powietrze jest szeroko stosowane w branży F&B i jest czasami określane jako "czwarte narzędzie" obok energii elektrycznej, wody i gazu. Ze względu na jego bezpieczeństwo i niezawodność ponad 90 procent wszystkich firm przetwórczych wykorzystuje sprężone powietrze jako źródło zasilania. Firma Atlas Copco uzyskała już certyfikat ISO 8573-1 Class Zero, który gwarantuje, że sprężone powietrze jest wolne od oleju i nie zanieczyszcza procesu produkcyjnego F&B. Kolejnym logicznym krokiem było ubieganie się o certyfikat ISO 22000.

W maju 2015 r. zakład produkcyjny oddziału Oil-free Air firmy Atlas Copco w Antwerpii w Belgii otrzymał certyfikat ISO 22000 po audycie przeprowadzonym przez Lloyd's. Zakład w Antwerpii produkuje bezolejowe sprężarki powietrza, dmuchawy i produkty do uzdatniania powietrza. Uzyskanie certyfikatu oznacza, że firma Atlas Copco przyczynia się do realizacji celu branży gastronomicznej, jakim jest dostarczanie konsumentom bezpiecznej i świeżej żywności.

Zdajemy sobie sprawę, że certyfikat ISO 22000 jest kluczowy dla producentów z branży F&B. Ponieważ sprężone powietrze odgrywa tak ważną rolę w procesie produkcji F&B, uważamy, że powinien to być również kluczowy certyfikat dla producentów sprężarek, którzy dostarczają sprzęt do branży F&B.

Jakie kroki są wymagane do uzyskania certyfikatu ISO 22000?

Certyfikacja ISO 22000 wymaga stworzenia udokumentowanego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (FSMS), który obejmuje ustanowienie krytycznego planu kontroli, analizę zagrożeń i programy zapewniające środowisko sanitarne. Udokumentowany FSMS pomaga identyfikować, zapobiegać i eliminować zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i staje się coraz ważniejszy, ponieważ konsumenci wymagają bezpiecznej żywności, a przetwórcy żywności wymagają bezpiecznych składników.

Czy norma ISO 22000 opisuje określoną jakość żywności lub, bardziej szczegółowo, jakość sprężonego powietrza?

Nie, ISO 22000 to system zarządzania jakością. System ten ustanawia sprawdzone procedury, które gwarantują, że wytwarzany produkt nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. W związku z tym norma nie dopuszcza limitów zanieczyszczeń. Korzystając z tego systemu, producenci udowadniają, że ich produkt, sprzęt i środki przygotowawcze nie stwarzają zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Certyfikat ISO 22000 służy zapewnieniu konsumentów, że firma, od której kupują, współpracuje z dostawcą spełniającym międzynarodowe standardy jakości, bezpieczeństwa i niezawodności. Atlas Copco jest pierwszym producentem sprężonego powietrza z certyfikatem ISO 22000. Dalszą część artykułu można przeczytać tutaj: Pytania i odpowiedzi dotyczące produkcji żywności: Certyfikacja ISO 22000 z Deepakiem Vetalem z Atlas Copco.



Jerzy

Monter rusztowań