Sprężone powietrze w automatyzacji produkcji żywności i opakowań

Autor Al Bredenberg z Design News przeprowadził niedawno wywiad z Deepakiem Vetalem, menedżerem ds. marketingu produktów w Atlas Copco, aby omówić zalety bezolejowych sprężarek powietrza zarówno dla przemysłu spożywczego, jak i automatyzacji pakowania, a także nowy certyfikat ISO 22000. Poniżej znajduje się fragment artykułu: Nie pomijaj sprężonego powietrza w automatyzacji przemysłu spożywczego i opakowaniowego.

W zeszłym tygodniu jeden z głównych dostawców sprzętu dla producentów OEM maszyn powiedział nam, abyśmy nie pomijali hydrauliki w automatyzacji fabryk. Tym razem inny dostawca przypomina nam, abyśmy nie zapominali o sprężonym powietrzu - zwłaszcza w maszynach do produkcji i pakowania żywności.

Utrzymanie żywności na stołach miliardów ludzi na Ziemi oznacza zapobieganie zanieczyszczeniu systemów przetwarzania żywności poprzez wiele form i wektorów, a niedawna prezentacja na targach Pack Expo w Las Vegas podkreśliła w szczególności jedno źródło zanieczyszczenia: sprężone powietrze.

Sprężone powietrze jest często określane jako "czwarte narzędzie", obok energii elektrycznej, wody i gazu, zasilające wiele rodzajów systemów przemysłowych, w tym te do produkcji i pakowania żywności.

Na targach Pack Expo Deepak Vetal, menedżer ds. marketingu produktów dla sprężarek bezolejowych w Atlas Copco, omówił bezpieczeństwo żywności, sprężone powietrze i wartość normy ISO 22000 dla systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Vetal podkreślił, że sprężone powietrze jest używane przez 90% firm zajmujących się przetwórstwem żywności i napojów oraz jest bezpiecznym i niezawodnym źródłem zasilania przyrządów, siłowników i przenośników, zwiększania ciśnienia, napowietrzania zbiorników, sortowania i innych funkcji.

W sprężarkach olejowych płyn jest wykorzystywany do chłodzenia, uszczelniania i smarowania podzespołów maszyny. Olej ten może zostać wprowadzony do sprężonego powietrza, a tym samym może potencjalnie wejść w kontakt z żywnością podczas produkcji i przetwarzania. Sprężarka lub jakikolwiek inny element wyposażenia może również przenosić zagrożenia fizyczne i zanieczyszczenia powstałe podczas jego produkcji, przenosząc w ten sposób zagrożenie do łańcucha dostaw żywności.

Sprężone powietrze może mieć bezpośredni kontakt z żywnością, powiedział Vetal publiczności Pack Expo, lub taki kontakt może być bardziej pośredni, jak wtedy, gdy "sprężone powietrze jest odprowadzane do lokalnej atmosfery podczas przygotowywania, produkcji, przetwarzania, pakowania lub przechowywania żywności".

W rozmowie z Design News Vetal przyznał, że za sprężarkę bezolejową "trzeba zapłacić z góry" w porównaniu z modelem smarowanym olejem, "w niektórych przypadkach nawet dwa i pół razy więcej". Dodał jednak, że "trzeba spojrzeć na cały system i koszt cyklu życia".

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Możesz kontynuować czytanie artykułu tutaj: Nie pomijaj sprężonego powietrza w automatyzacji żywności i opakowań. Jeśli chcesz porozmawiać z przedstawicielem Atlas Copco, wypełnij nasz formularz zapytania ofertowego, a wkrótce ktoś się z Tobą skontaktuje.



Andrzej

Monter konstrukcji stalowych